Bieloruská veteránka Cuperová získala zlato v skokoch

14.02.2014 Celý región

Roza Chutor 14. februára (TASR) - Naturalizovaná bieloruská akrobatická lyžiarka Alla Cuperová získala na ZOH 2014 v Soči zlatú medailu v disciplíne skoky. Striebornú medailu si vyskákala úradujúca majsterka sveta 23-ročná Sü Meng-tchao z Číny a bronzový kov putuje do Austrálie zásluhou Lydii Lassilovej, ktorej sa však nepodarilo obhájiť zlato zo ZOH 2010 vo Vancouvri.

O prvé väčšie prekvapenie sa už v kvalifikácii v Extrém Parku zaslúžila líderka Svetového pohára Číňanka Sin Čang, ktorá zostala tesne pod čiarou. Favoritke Lassilovej sa tiež nevydarila prvá jazda a hazardovala s postupom, ale v druhom kvalifikačnom kole dostala austrálska reprezentantka známku 90,65, čo je stačilo na postup z druhej priečky.

Už prvé finále sa ukázalo ako konečná pre 20-ročnú víťazku kvalifikácie Ashley Caldwellovú z USA a aktuálnu vicemajsterku sveta Veroniku Korsunovovú z Ruska. Naopak, medzi elitnú osmičku do druhého finále sa kvalifikovala osemnásťročná reprezentantka Kazachstanu Žanbota Aldabergenová, ktorá napokon obsadil konečné ôsme miesto.

V druhom finálovom kole sa potom rozhodlo o tom, že okrem troch spomínaných medailistov si vybojovala postup do finále aj trojnásobná majsterka sveta a dvojnásobná strieborná olympijská medailistka Li Ni-na z Číny. V samotnom treťom finále 34-ročná rodáčka z Ukrajiny Cuperová dostala vydareným skokom súperky pod tlak a hneď dve z nich pri finálových pokusoch spadli pri dopade.

Výsledky ženských skokov:
1. Alla Cuperová (Biel.) 98,01, 2. Sü Meng-tchao (Čína) 83,50, 3. Lydia Lassilová (Austr.) 72,12, 4. Li Ni-na (Čína) 46,02, 5. Šuang Čcheng (Čína), 6. Žanbota Aldabergenová (Kaz.), 7. Laura Peelová (Austr.), 8. Emily Cooková (USA), 9. Danielle Scottová (Austr.), 10. Ashley Caldwellová (USA).
 

Vyberte región